Google+

onsdag 1 oktober 2008

Vår vackraste innerdörr

Den här dörren är en av dem vi kommit över begagnade. När vi köpte dem satt masonit fastspikad på de flesta av dem, som var vanligt för inte så länge sedan.

När vi tog bort masoniten och skulle ta bort resten av färgen fann vi på den här dörren en fantastikt fin ådringsmålning. Tycker jag i alla fall. Kruxet är bara att det nu är en "ram" av en beigeaktig färg, samt en mängd spikhål i den gröna delen. Därför är en renovering helt tvungen, men vi har ingen aning om vad det ska efterlikna, vad de använt för pigment eller hur de gjort. Om det är någon som har erfarenheter av ådringsmålning, så blir vi jätteglada av att få veta dem! Jag har även skickat ut samma fråga till bygga hus forumet, för att sprida frågan lite mer.
5 kommentarer:

signe sa...

Jeg håper det er greit jeg har lagt dere til siden min.Her må jeg komme igjen. Fant dere på DEN GAMLE STIL~DE SVNNE TIDER.Sååå dyktige dere er. Det blir knall bra. Jeg går å drømmer om og en gang Å få bygge mitt eget murhus i herskapelig stil.

Lykke til videre.
Hilsen meg:-)

Anonym sa...

Hej!
Försök att försiktigt ta bort den beigevita färgen så slipper ni ådringsmåla "ramen". Endast stora spikhål behöver då döljas med ny färg. Kolla hur man gör med målerikonservator (länsmuseet har namn) men gör jobbet själva om ni inte vill lägga mycjket pengar på dörren. Den är mycket fin och gamla färgen ser ut att ha en hård yta.

Malin, Gamla Mejeriet sa...

Tack för tipsen. Ska gensat gå och hämta en kniv och se...

Pernilla sa...

Det brukar gå att försiktigt ta bort ett yttre färglager med hjälp av kniv och ev. en varmluftspistol. Ådringsmålningen på dörren är en typ av björkådring som var jättepopulär i kök i början av 1900-talet och ända fram till 1930-talet. Den förekom i både gult och grönt. I Gysinge-katalogen finns tips på hur man gör björkådringsmålning men i gult. För att få den grön istället byter man ut pigmentet guldockra mot grönjord. Lycka till!

Malin, Gamla Mejeriet sa...

Nu har jag testat med kniv och den beige färgen lossnar lätt, men tyvärr tar den även med sig det översta lagret av det som jag vill behålla. Ska försöka me varmluften också, som du föreslog Pernilla.

Nu när jag tittat lite närmare på dörren har jag sett att den kanske inte är så fint målad ändå. Det finns något penselhår och längs en spegelram har man tagit för mycket färg och då fått en rad med "pärlor" av torkad färg och det är ju inte så fint. Därför lutar det nog ändå åt att jag tar bort all färg med varmluftpistolen och början om från början.