Google+

Gården och djurenHär är gården där vi bor och lever, i en av de två boningshuset som finns här. Vårt hus är det man ser gaveln på till vänster i bild, där det förr var ett gårdsmejeri och det andra boningshuset är byggnaden nästan i mitten av bilden. Däremellan finns "gamla stugan", som är det gamla boningshuset från 1700-talet, som flyttats hit. Till höger i bild ser man ladugården, vagnsskjulet, samt några nyare byggnader.
Jag skriver en del om gården och dessa inlägg finns här

Såna här har det funnits ganska gott om här ett bra tag, men på senare tid har man dragit ner på antalet. Genom åren har vi haft lite olika raser, såsom Aberdeen Angus, Limosine och Charolais, men nu har vi gått över till Herefordtjurar.  Nu finns det ungefär 80 stycken djur.
För några år sedan skaffade jag såna här hönor. De har tidigare levt som högproducerande värphöns och när de bedöms ha "gjort sitt" kan man köpa dem till en billig peng. De finner sig väl till rätta hos oss, även om det tar lite tid för dem att få tillbaka fjädrarna att förstå att gräs inte är så farligt att få mellan tårna... 

Det här är Hedemorahöns, en helt annan typ av höns, som jag tycker mycket om. De är med i genbanken för rasen och har ett eget litet hus i trädgården där de är ett trevligt inslag.

 
Vintern -11 kom Göingegetterna Viggo och Hillevi till oss. Det har länge varit en dröm att få ha getter och nu blev det äntligen så! 
På våren fick vi de här tre killingarna, som barnen namngivit Helena, Sara och Urban. De är helt fantastiska djur med mycket personlighet och vilja. Det har jag inte minst fått erfara när jag håller på att föröka bemästra den svåra konsten att mjölka.

  Så här såg killingarna ut när de var tre månader.

I december 2011 köpte vi också en liten flock får av rasen Klövsjö, som liksom getterna är en allmogeras. Vi började med sju tackor och en bagge, men har efterhand utökats till två småflockar. Den här rasen har lite olika färger på ullen, vilket jag tycker är väldigt bra för att lätt kunna se skillnad på dem.Vi har helt vita, svart-vita och brun-vita varianter. Får är så härliga djur och bidrar mycket till trivseln här på gården. Sedan sommaren 2013 har vi en liten bigård. Vi fick tillfälle att köpa några samhällen, men också en liten bod med allt man nånsin kan tänkas behöva som biodlare. Jag har följt med en erfarne biodlare under hela säsongen och förhoppningsvis lärt mig något. Vi fick även testa att slunga några av våra egna ramar, och även om det bar blev åtta burkar var det jättekul att få göra sin alldeles egna honung. Och nästa år börjar jag på riktigt!Sommaren 2013 köpte vi 21 blandraskycklingar till ene sonen, som tänkt ha äggproduktion i liten skala. De raserna som finns representerade är Brahma, Sussex, Rhode Island Red och Plymouth Rock. De är alla tunga raser och är väldigt lugna och trevliga. 2014 -Det senaste tillskottet är kalkoner, som jag efter mycket letande till slut hittade! Den första tiden gick de i en liten inhägnad, men sedan vi byggt en bur till dem i ladugården fick det flytta dit istället. Men det är väldigt sällan de är där; de spatserar mest omkring på gåården och trivs allra bäst med oss i trädgården. Tanken är att vi ska spara några av dem för vidare avel och sedan kunna slakta för eget husbehov.
Inga kommentarer: