Google+

tisdag 30 september 2008

Tillverkning av fönsterfoder

Här ligger virket till fönsterfodren. Det ska vara bra, tätvuxet från norrland nånstans.


Det är den här profilen fodren ska få. Ganska enkel, men jag gillar den mycket.


Och så här ser de ut efter en tur i hyveln.


Nu är de kapade, grundade och klara för uppsättning. Vi ska bara putsa huset lite först och plåtslagen ska komma och sätt fast fönsterplåtar. Men sen har vi alltså fönsterfoder.

Så här ser våra fönster och fasaden ut idag.

Badrumsspegel sökes!

Nå, vad tycks! Tips om badrumsspegel emottages tacksamt! Förslag påbadrumsskåp och krokar går också bra...

lördag 27 september 2008

Bilder från Gamlastugan

I ett tidigare inlägg visade jag en bild av vårt hus från 1700-talet. Hur det ser ut kan du se här.
Följande bilder visar lite mer detaljerat hur det ser ut just nu.


Utsikt från vårt hus. Man ser baksidan av gamlastugan, som ofta använder den till att klia sig på och slicka på stenarna under huset.

Det vackra handtaget sitter på dörren till köksingången, som vetter åt vårt håll. Det är fantastiskt att ett trähandtag kan hålla så länge. Vilket virke!


Ett av alla fönster, som behöver en rejäl renovering. Just detta fick det dock en del glas i fortfarande. På den här sidan av huset är det hål rakt genom taket och man ser tydliga spår av det på väggarna här på nedervåningen också. Fukten skadar huset enormt mycket och det går fort utför...

Ett underbart arbete på ett beslag på dörren ner till potatiskällaren.


Den ena trappan upp är lite farlig att gå i. Vissa trappsteg ligger inte där de ska, så man får hoppa över dem om man ska gå den här vägen. Annars hamnar man i potatiskällaren...



Det här rummet har nog varit det finaste rummet i huset. Nu sviktar taket förrädiskt när någon går på övervåningen. De flesta lager tapeter har släppt från väggarna och hänger ner, så man bara ser baksidan. Jag har försökt att sparaen liten bit av alla lager tapet jag hittat, men det är inte så lätt, för de är väldigt porösa och det är många lager att få isär.


I köket finns den här spisen. Den tar nog upp en fjärdedel av köket skulle jag tro, men en del av det kanske beror på att den fallit ihop och delar av skorstenen har också ramlat ner. HÄr finns det mycket att göra.


Det står också en gammal kamin i täljsten i köket. Det skulle vara jättekul om den kom till användning i något av husen. Såna här kaminer ska ju ge en härlig och långvarig värme. Men då behöver den en rejäl uppfräschning först.

torsdag 25 september 2008

Tvättställsmöbeln kommer på plats


Vi med den här bilden bara beskriva vår badrumssitauation. Martin håller egentligen på med beslagen till innanfönstren, men jag tyckte den visar hur vi har det. Ska bli Sååå skönt att få lite ordning..

Nu är den färdigmålad. Blev nog lite för grå, men det syns nog inte på bilden.


Här kopplas det avlopp med mycket små händer och borttappade kopplingsdelar som följd...


Kanske inte min favoritbild, men ska det dokumenteras så ska det. Avlopp och vatten nästan färdigkopplat.


Nä, det läcker fortfarnde. Testing, testing. Sådär, nu ska det nog vara tätt.


Kranarna ser ut så här på lite närmare håll...

...och så här ser hela möbeln ut nu på lite längre håll. Nu kan vi borsta tänderna i badrummet! Jippi!!!

måndag 22 september 2008

Våra väggar

Det riktiga gamla mejeriet, det som stod här tidigare, hade väggar som murats upp av stenar från åkrarna runtomkring. Då fick man mura ett varv i taget och däremellan låta det torka. Till en början tyckte vi det lät tilltalande att göra en kopia av det gamla, så vi tog hit en specialist på gammal murteknik och han blev helt lyrisk. Han gick omkring här i flera timmar och tog prover på bruket som använts och dylikt. Han berättade att man måste ha just den här sammansättningen av de olika ingredienserna i bruket för att få de bidrag vi funderat på att söka. Och även om marken runtomkring är stenig, så känns det inte alls lockande att plocka sten till ett helt hus...

Därför har vi använt 35 cm tjocka lecastenar. Detta var ett bra alternativ ur energisynpunkt eftersom de är isolerade med fligolit i mitten. Men det gjorde också att vi fick väldigt tjocka väggar och därmed djupa smygar.

Innanför lecastenen är det reglar, som man sedan spikat råsponten på. Efter det är det antingen en tunn gipsskiva (15 mm) eller pärlspont.

Bilden till höger är från salen, där vi inte kommit längre än såhär i nuläget. Man kan också se ett av de många hål som gjorts för att kunna spruta in isolering i väggarna.

Höst på gården - Kossorna är hemma


Kossorna har fått komma ut på betet igen efter att vi skiljt ifrån kalvarna. De har gått tillsammans ända sedan de föddes.

Men vi fick börja med att ta med dem och deras kalvar, för de har varit på beten häromkring sedan i april ungefär. Nu var det dags att skilja på kalvar och kor; de är stora och behöver inte sin mamma längre och det är snart dags för nästa kalvningsäsong.

Korna vet av erfarenhet vad som är på gång. Det växer inte så mycket på betena längre, så det blir godare när de får komma hem och få nytt bete. Vi tar hem de flesta grupper i en hemmagjord djurkärra, men några grupper får springa hem över åkrarna med en av oss springande framför och någon bakom för att få med alla kalvarna. Då går det undan; man får springa så fort man bara kan ibland! Själv kan jag inte springa framför; det vågar jag inte...

När en grupp kommer hem tar vi in dem i ladugården i en stor box med ströbädd. Där får kalvarna vara och så släpper vi ut korna igen. Korna vet att de nu är utan sin kalv och börjar genast råma. Kalvarna däremot förstår till en början ingenting, men framåt kvällen blir det ett fasligt liv på dem också. Då är nästan lite synd om vår ende granne...

Korna på bilden verkar totalt ha glömt bort sina kalvar för de har precis kommit ut på ett nytt bete. Det var svårt att få någon bild där de inte stod med mularna ner i marken, fullt upptagna med att äta så fort som möjligt. Inget spartänkande här inte!

Kalvarna lugnade sig också snart. De får kross och annan god mat och verkar trivas fint. De busar och slåss mycket med varandra och blir helt vilda när de får ny halm att ligga på.

Det är en ny höst på gården.

fredag 19 september 2008

Hurra, vi har fått dörrarna på plats!

Här har han rivit loss den tillfälliga lösning av reglar och glasfiber, som suttit ganska länge nu. Här kan du se hur det såg ut. Nu blir det fort kallt inne och vi vill fort ha stängt igen.


Pojkarna har murat idag och är nöjda med sina verk. Pappa behövde mura dit två stenar ovanför dörren, som fattades. Eftersom det var för högt upp, så fick de göra något eget.




























Det var lite pyssel innan han kunde låsa dörren ordentligt. Det gick ju förut, sa han några gånger. Han fick fila och fixa, men nu går det både stänga och låsa..

Slutresultatet

Efter den var det bara att sätt in den på baksidan också, men det blev för mörkt att ta nån bild. Man känner faktiskt redan att det är lite varmare i huset. Skööönt!

Mina svar på utmaningen

Jag har blivit utmanad att svara på några frågor och har inventerat de olika ställen och endel är inte helt kul att redovisa här, men man får väl vara ärlig.

5 saker i frysen
Vi har en frysbox med kött, bär och sylt ute i snickarboá, som vi säger. Den vi har i köket är den vi använder varje dag, så det är där jag tittat. Ett riktigt sorgligt kapitel att titta in i en nästan tom frys.
  • Glass, här konsumeras en hel del. Både på burk och strutar.
  • Några förpackningar stekfläsk och något annat obestämt nötkött.
  • En ensam bullpåse, som jag lyckats gömma, men då istället glömt av...
  • Löste
  • Usch, ett jättegammalt paket scampi. Hur kunde det överleva flytten??
5 saker i garderoben
Här var det inte alls lika hemskt. Vi har ju precis flyttat. Mycket kläder som jag gillar, eftersom mycket nyss åkte till insamling.
  • En del klänningar, för det gillar jag. Men jag hittade visst en starkt grön med ett ansikte tryckt i mönster över hela den. Sjuttiotal och inget jag kommer använda. Utklädningslådan nästa!
  • Byxlådan flödar över och jag sparar många i väntan på att midjan ska minska lite i omkrets. Men det verka inte hända mycket, så jag håller mig till mina favoriter - dem med vid midja.
  • Ganska många capribyxor visst. Det visste jag inte riktigt innan. Men det gillar jag ju...
  • Några spiker. Det hade tydligen en son lagt dit, för att de inte skulle komma bort.
  • Och hammaren
5 saker i bilen
Bilen är inte något vi prioriterar i nuläget, så den är ganksa eftersatt. Smutsig utan och innan.
  • En picknickmugg vi glömt i barnens leksaksfack på stolen.
  • En liten vävd matta, som barnen gjort.
  • En massa kläder till minstingen, som alltid verkar finnas där.
  • Flourtabletter.
  • Min handväska. Bra att jag hittade den inför nästa fråga...
5 saker i handväskan
  • Ett, nej två läppglans
  • Entrébiljetter till Astrid Lindgrens värld.
  • Mockasiner till minstingen
  • Några mynt
  • Några gamla kvitton
Det här var den kluriga, för nu när jag är föräldraledig har jag för det mesta bara plånboken i fickan. En sak mindre att hålla reda på liksom. När jag jobbar, har jag oftast datorväskan eller en annan handväska. Det kanske hade varit kul att titta i nån av dem istället, för dem var det verkligen länge sedan jag använde. Undrar var de är, förresten?

Vet inte riktigt hur mycket det här säger om mig, för det är inte riktigt som det brukade vara. Frysen vill jag gärna ha nästintill proppfull, så det finns utrymme att laga nästan vad som helst. Nuförtiden äter vi tydligen mer än vi handlar, men snart kanske det finns lite mer tid...

Garderoben är också helt missvisande. I vår gamla lastade jag ut alltifrån juldukar vi inte använder till sambons gamla radiostyrda bil när vi flyttande. Där fanns också myggnäten till fönstren och ett skåp gjort i slöjden på högstadiet. Det säger kanske mer om oss, eller jag vet inte.

Men lite kul var det ju det här i alla fall... Tack, Anna, för utmaningen!

Jag har sett att det är många som fått utmaningen, men jag gör ett försök att skicka den vidare till Hildegunn med bloggen Den gamle stil - den svunne tider. Om någon inte redan varit där, så titta in dit, hon har alltid så vackra bilder och nu bygger de ett nytt hus i empirestil. Och du får öva på din norska också. Vet inte om det bara är jag, men jag blir på så gott humör av norska...

torsdag 18 september 2008

Fönsterorgie

Nu när hösten kommit så plötsligt, så blev det genast dags att trimma värmen i huset. Det blev lite lätt svinkallt, på kvällarna. Därför har jag krupit ner under grunden och höjt värmen i bottenplattan radikalt och då också fått elda en del mer. Men det verkar göra skillnad i alla fall. Martin håller också på att skruva fast beslagen på innanfönstren, så de håller ute kyla bättre och det är därför jag gjorde den här bildserien. När beslagen är på plats ska jag visa dem också för de är såå snygga! (, tycker jag...)


Fick tipset att göra mosaikbilder från Anna på Lösvirkesbyggarna och gick in på deras länk till Big Huge Labs och gjorde den här. Tack så mycket om ni ser det här!

onsdag 17 september 2008

Fakta om golven

Det här inlägget kommer att kompletteras
Plastmatta
I groventré, tvättrum och på båda toaletterna. Här har vi faktiskt frångått vår princip med att bara ha material som kan andas i huset, men det är för att vi här inte vill att fukten ska gå vidare någon annanstans. När barnen blir större ska vi lägga in kalksten på toaletten därnere, för det saknar jag så från vårt gamla hus.

Grangolv
Har vi på hela övervåningen, samt entréhallen och köket än så länge. Det kommer
förmodligen även att bli det i allafall i biblioteket så småningom. Vi valde granvirke
för att det inte ska gulna så som furu gör.

När vi fick hem virket var det så grovt ( 150x63 mm) att man fick börja med att klyva det för att det skulle kunna torka. Sen fick det först ligga på tork nästan två månader. Det
skulle vara 8% fuktighet i trät innan vi kunde fortsätta.

Då hyvlades brädorna på alla sidor och fick också en spont infräst på båda sidor. Måtten på brädorna blev då

Golvvärme
I tvättrum, groventré och på båda toaletterna. Den är vattenburen med termostat i varje rum.

söndag 14 september 2008

Dörrtillverkning

Den här dörren är en av två pardörrar som vi ska vi ha mellan salen och biblioteket så småningom. Mina föräldrar hittade dem på en loppis i en grannsocken och har suttit i skolan där. Vi fick tag i två likadana och det var precis vad vi ville ha.
Just nu behövs gångjärnen på annat håll. Martin håller nämligen på med de pardörrar, som ska vara på fram- och baksidan av huset. Jag tänkte att jag för en gångs skull försöka att föra in en hel process och samtidigt lära mig lite mer. Jag kommer lite försent bara; han har redan kommit en bit på väg...


Så här ser dörrarna ut just nu. Inte speciellt snygga kanske, med frigoliten synlig


Så här ser den ut när man tittar lite närmare. I mitten en regel, på den en plywood med en aluminiumplåt fastlimmad på båda sidor om den, och ytterst 12 mm trä igen.


En dörr är färdig i pressen. Nu ska de olika lagren sitta ihop för tid och evighet.


Här blir de sågade så de blir helt jämna.


Ett par så här långt


Ibland får man riktigt bra hjälp. En liten flicka mitt i smeten hjälper till med låsen och hål till handtag.




Nä, nu missade jag ett steg i alla fall. Martin har redan fräst listerna till speglarna. Så här blev de.


De sista listerna sågas i vinkel.


Slipning innan listerna ska på plats



Nu kan man se hur de ska se ut.


Vi använder linoljekitt när vi glasar dörrarna. Missade när han skar till glaset, förresten. Det kommer att vara två glas i dörren, men än så länge är det bara det yttre som är på plats.

En nästan färdig dörr. Det blev gulockra, men här är det en strykning kvar.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

tisdag 9 september 2008

En liten listbit

Förlagan till listerna på våra dörrar. I väntan på att dörrarna ska bli färdiga har jag tagit en bild på den, för jag tycker den är så fin.


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

måndag 8 september 2008

Kommande projekt...

...är vår gamlastuga. Det är byggt i slutet av 1700-talet, och låg från början på ett annat ställe. Då var det boningshus för ägarna på gården, men när det kom till sin nuvarande plats blev det istället förmannen på gården som fick bo där med sin familj. Detta blir ett jätteprojekt att ta itu med och som man kanske ser på bilden, så har vi lagt på pressening på taket, för att inte mer ska förstöras innan vi hinner ta tag i det. Vi har köpt plåttak, som vi ska ha till en början. Sen blir det en lång process att återuppbygga huset till sitt forna jag. Ett livsprojekt i sig, skulle jag tro. Så vi får väl se hur det blir med det. Men om vi skulle bli sysslolösa...



...så kan vi ju alltid itu med huvudbyggnaden... Här finns det också att göra. Det är ett ganska stort hus som byggdes 1912 och har sedan 70-talet fungerat som tvåfamiljshus. Då gjordes också en helrenovering av huset, men de hängde som tur var inte med den "släng skiten"- våg, som då drog över landet, utan gjorde istället nytt, som passade ganska bra.

Innan vi byggde vårt eget bodde vi på första våning i det här huset. Det är vackert , tycker jag, med stor potential. Men det var svårt att få planlösningen att passa med dagens behov av sovrum och TV-rum t.ex. Det kändes att det var på andra våning sovrummen skulle vara. Så har det ju också varit en gång och min förhoppning är att det blir så...Då kommer det att bli ett underbart hus!

Jag skulle tro att vi får koncentrera oss på att ta hand det akuta, som tak, fasad och grunden och låta någon som tänkt bo där göra huset till sitt.



Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Fakta om grunden

Grunden
Redan från början i vårt husplanerande var vi på det klara med att vi ville försöka göra ett hus, som såg lite gammaldags ut, men ändå hade alla moderna funktioner. Vi ville inte ha några element och var då tvungna att komma på en lösning till detta. Därför bestämde vi oss för att testa om man kunde värma upp huset genom att ha värmeslingor i grunden.

Luften från grunden leds till köket och sovrummen. I vissa rum finns det golvärme och den hjälper också till att värma andra delar av huset. Det första året blir ett test på hur fort vi behöver mura upp kakelugnar och hur många som kan tänka behövas. Vi har också en vedspis, som snabbt ger värme om det skulle behövas...

Plattan har måtten 16,3x9,1 m, med en utbyggnad mitt på ena långsidan som mäter 6x2,8 m. I ena hörnet, där ackumulatortanken ska stå, kommer all el och vatten in. Se även Ritningar och Klart för gjutning.

söndag 7 september 2008

Fullt upp

Jag hinner inte riktigt med allt som händer just nu.

Martin tillverkar saker och mitt målarjobb tar lång tid mellan all barn och hushållssysslor. Och sen tar ju mitt nya intresse, den här bloggen, tid att föra in allt han gör och har gjort.

Just nu håller han på med de två pardörrar som ska sitta på fram - och baksidan av huset. Senaste gången jag var ute höll han på och väsnades med nån överhandsfräs och gjorde iordning för att sätt in glas. Sen är det dags för grundning. De ser ut att bli jättefina, men är vansinnigt tunga.

Själv har jag forfarande lite kvar i groventrén att måla för vi har lite svårt att bestämma oss för vilken färg vi ska ha på listerna. Har testat med lite olika färger på grundfärgerna och då försvann vitt som ett alternativ. Nu är det grå eller grön det står mellan. Samtidigt målar jag tvättställsmöbeln som jag bara spacklat och grundat än... Vi har också fått ett gammalt skåp till badrummet, som jag målar om. Försöker att vara på lite olika ställen för att hålla lillflickan på gott humör utan att var mitt i smeten. Det blev endel merarbete när hon var med och spacklade i groventrén...

Häromdagen gick jag också en runda med kameran i vårt äldsta hus på gården; gamlastugan som vi kallar det, där vi förvarar de dörrar som fanns på det gamla mejeriet. Därifrån ska jag också föra in en del bilder, för det finns en del annat där också...

Sen har vi ju allting som hände innan vi flyttade in, som inte förts in än... men det ska in, för det är ett väldigt bra sätt att ha det översiktligt.

Sist men inte minst är det utmärkelserna, som jag ska skicka vidare! Det är skitkul, rent ut sagt, att få, eftersom jag är så ny på det här. För tre månader hade jag inte varit inne på en enda blog; nu är jag nästan beroende av endel. Men jag har bara hunnit sätt mig in i några, så jag behöver lite mer tid på mig för att kunna skicka dem vidare. Att sätta sig in i fler bra bloggar tar också en del tid i anspråk. Man kan väl inte skicka tillbaks dem till dem jag fick dem ifrån...

Vi har fått awards!

Titta vad vi har fått! Inte en, utan två awards. Jag kan inte bestämma mig för vilka jag vill ge dem vidare till; det finns ju så många bra bloggar, men de två vi fick dem av ligger högt på min lista. Eftersom vi är nya bloggare, så är vi ju helt okända. Det kanske känns konstigt att få en award från någon man aldrig har hört tals om... Därför väntar jag lite till med att skicka dem vidare.

Den här är från Small Town Style, som jag själv är väldigt förtjust i med både husrenovering/tillbyggnad och inspirationsbilder. Det värmer ju lite när det är ett "proffs" man får gott betyg av...

Den här fick vi från Lösvirkesbyggarna, som man kan höra av namnet att de gör sitt eget hus. Det blir ett sekelskifteshus och eftersom det är ett sånt vi också gör, så är det alltid spännande att titta vad de har gjort. Tittar in till dem flera gånger i veckan.

Jättestort tack för dessa. Det är jätteinspirerande att få, särskilt såhär i början av sin "blogkarriär", tror jag...


lördag 6 september 2008

Det färdiga trappräcket

Så här blev trappräcket när det blev färdigt. Kom på att jag glömt att föra in det när det var färdigt. Vi använde samma grå färg som vi har på listerna här uppe och också nere i entrén på den nedre delen av väggarna. Det ska bli en bit räcke längst ner i trappan också, men det lär dröja...

Så här ser det ut när man är på väg upp. Det saknas fortfarande en ledstång, men vi har så svårt att bestämma oss...


Färdigt med fin bilprydnad. (Lillebrors förslag)

Intill väggen har vi en halv pelare. Tyckte det blev klumpigt med en hel.


Och här den hela ändpelaren. Den ska väl stå ganska stadigt får vi hoppas...