Google+

måndag 22 september 2008

Våra väggar

Det riktiga gamla mejeriet, det som stod här tidigare, hade väggar som murats upp av stenar från åkrarna runtomkring. Då fick man mura ett varv i taget och däremellan låta det torka. Till en början tyckte vi det lät tilltalande att göra en kopia av det gamla, så vi tog hit en specialist på gammal murteknik och han blev helt lyrisk. Han gick omkring här i flera timmar och tog prover på bruket som använts och dylikt. Han berättade att man måste ha just den här sammansättningen av de olika ingredienserna i bruket för att få de bidrag vi funderat på att söka. Och även om marken runtomkring är stenig, så känns det inte alls lockande att plocka sten till ett helt hus...

Därför har vi använt 35 cm tjocka lecastenar. Detta var ett bra alternativ ur energisynpunkt eftersom de är isolerade med fligolit i mitten. Men det gjorde också att vi fick väldigt tjocka väggar och därmed djupa smygar.

Innanför lecastenen är det reglar, som man sedan spikat råsponten på. Efter det är det antingen en tunn gipsskiva (15 mm) eller pärlspont.

Bilden till höger är från salen, där vi inte kommit längre än såhär i nuläget. Man kan också se ett av de många hål som gjorts för att kunna spruta in isolering i väggarna.

4 kommentarer:

Helene sa...

Vill också bygga tjocka väggar.
Vad kostar denna typ av lecablock och fanns det ngt alternativ för er, eller var det bestämt från början att ni skulle bygga med lecablock?
/Helene

Annelie sa...

Vilket fantastiskt hus ni bygger.
Annelie

Malin, Gamla Mejeriet sa...

Helene, vi funderade ett litet tag på att beställa hela färdiggjutna väggar. Men det var nog mest jag som funderade. Sambon ville göra huset själv och om väggarna kommit färdiga hade han ju inte gjort det.

När det gäller lecablocken, så var det vårt första alternativ. Vi hade turen att komma över ett stort parti på Blocket. Det betalade vi 29000 kr (!) för, men jag vet inte vad de kostar egentligen. Det är sådana med frigolit i mitten, för bättre isolering. Vi fick köpa till balkar över fönster och dörrar samt andra lecastenar utan isolering till grunden.

Helene sa...

Tack för ditt svar, det låter intressant!
Ha det gott och lycka till med huset, det ser jättefint ut.