Google+

torsdag 1 januari 2009

Ibland kan man tänka att det inte händer speciellt mycket, men när man tittar på bilder ser man ju tydligt att visst hänt en del under året. För ett år sedan bodde vi inte i det här huset; var visserligen isolerat, men ecofiber vällde ut genom hål i väggarna och låg blottat i bjälklagen.

Vi hade ganska nyss fått vår dotter, så saker och ting skedde lite i slow motion på grund av det också skulle jag tro.
De som fick det här blomsterarrangemanget av oss på nyårsaftonen har gjort samma resa som vi, men på ett mycket omständligare sätt. För medan vi har byggt ett nytt hus i gammal stil, så köpte den här familjen ett hus som stått tomt i inte mindre än 54 år! När det regnade droppade det genom tak och andra våning, ner i köket. Nu ungefär 9 år senare har de ett av de trevligaste hus jag varit i och min strävan är att få det lika hemtrevligt som de har det.
Så här såg det ut till en början. Träd och buskar hade fått växa ganska obehindrat. Trädgården hade varit en del av en fårhage och det visade sig att fåren även hade varit inomhus.
Man fick bokstavligt talat börja från grunden. Den här lilla grävmaskinen använde man för att få ut en del matjord och lägga fiberduk och grus där istället. På bilden håller Martin på att gräva i köket. Där samma kakel finns på samma plats och en vedspis av gammalt snitt åter finns i bruk. Bakom grävmaskinen skymtar hyllorna i skafferiet, som även de finns kvar.
Trappan under renoveringen...

...och efter. Den gröna färgen är mycket kromoxid grön och den brunröda är ådringsmålat för att likna mahogny.

Pardörrarna är också original, en om de renoverats en del.

De vackra färgerna är visserligen relativt nymålade, men är desamma som de var original. Mycket panel och golv har återanvänts, men en del har varit tvunget att ersättas. Man gjorde allt mycket grundligt och efter byggnadsvårdshandböcker till punkt och pricka.

Nu har jag helt olovandes bjudit in till någon annans hem, men det är ju i alla fall bara hallen jag visat. Jag hoppas att de ska börja visa alla sina bilder (hoppas ni läser det här, Malin och Mattias), men jag måste fråga om jag också kan visa en del här, eftersom huset tjänat som en stor inspirationskälla för oss. Det är inte helt lätt att hitta sådana här hus med allt bevarat, så det har varit en riktig guldgruva för oss.

9 kommentarer:

Vimsingen sa...

Wow. Vilket fantastiskt jobb både du och era vänner gjort! Jag ska visa min man detta blogginlägg så att han förstår att vi gett oss in i ett litet projekt:)
God fortsättning på er och det ska bli kul att följa ert husbygge även under nästa år.
/Vimsingen

Lilys liv sa...

Fråga: Vi har tagit bort masonitskivorna i taket och nu är det målad råspont. Vi vill måla den vit och ha den som innertak. Vad ska jag använda för färg? När man stryker med fingertopparna mot det vita blir det vitt på fingrarna. Känns som lite kalkigt nästan. Vad är det för färg tror ni? Limfärg? Kalkfärg?
Med förhoppning att ni som kan mer än jag vet på råd. Svara gärna i min blogg. TACK!

Romantiska Hem sa...

Åh himmel vilken mysig blogg du har!! Hitta hit från Gua, kommer tillbax. Kram Petra E Romantiska Hem

Skattes lycka sa...

Det är så kul att se att det finns fler tokisar än oss som köper hus som det obehindrat regnat in i. Men det bästa var att läsa att resultatet blivit så bra. Det sporrar oss att fortsätta med vårat eget projekt. Blir nyfiken på fler bilder!

Malin sa...

Vilket fint hus! Visst är det värre att renovera helt från grunden än att bygga nytt.
Hälsar
/Malin

Lösvirkesbyggarna sa...

Oj, oj, oj, vilket jobb! Vad bra för er att ha en sådan inspirationskälla!
Kram Anna

Eikkala sa...

Vilket jobb men vilket resultat.Vill gärna se mera bilder *ler* Kram sari

Designe sa...

Så vackert gammalt hus och så fint det blev efter renovering! Häftigt att ha grävmaskinen inne i huset! God fortsättning på dig! Kram :)

Designe sa...

Hej igen! Hihi...idéer har jag gott om...alldeles för många, allt blir inte gjort! :) Man har ju en del inredningstidningar så mkt kommer nog därifrån!
Ha en bra dag! Kram :)