Google+

söndag 24 maj 2009

Anmält mig till slut och lite om hönorna


Från vårt köksfönster

Japp, nu är det gjort, till slut, efter mycket vånda över min långvariga och uttröttande förkylning. Jag har anmält mig till tjejmilen. Provjoggade vårruset och det gick ju faktiskt med lite extra bricanyl och pulmicort i andningshålet. Då borde jag väl klara den dubbla sträckan frisk, tycker jag. Men jag misstänker att jag blir brädad av min "medlöpare", som kommit i gång och tränar för fullt. Själv har jag inte varit i mina löpskor på ett par veckor... Men det blir säkert kul att vara med om och jag tror jag kommer få blodad tand om jag känner mig själv.

Idag har jag fått iväg några av alla hönor jag köpt och släppt tillsammans med de fyra hönor och tuppen, som vi hade sedan tidigare. De har varit hos oss i en månad eller så, och jag har nog aldrig bakat så frenetiskt som den senaste tiden och vi har verkligen krystat fram maträtter som innefattar ägg att jag bara var tvungen att ge bort några som tack för lånet av en jordfräs.
Vi köpte 33 st, tror jag, och de ger ungefär 25 ägg varje dag och det är liiite för mycket för oss tre familjer som det är tänkt att försörja. Men de som säljer dem vill så gärna bli av med dem och jag lyckas alltid få med mig lite för många än jag tänkt... Jag lyckades få Martins bror och familj att också skaffa hönor, och det var därför det blev så många här hemma. De måste nämligen bygga ett hönshus först; tänkte inte på det...
Hönorna har levt tillsammans med 2500 andra i en fönsterlös byggnad. Det börjar växa ut fjädrar på dem, men när vi hämtade dem såg de verkligen inte kul ut, riktigt otäcka med sina bara rumpor och halsar. I början vågade de inte ens gå ut, men sen några dagar släpper jag ut dem löst, så de kan äta gräs och vad de vill ute. Och det märks verkligen att de uppskattar sitt nya liv; de kommer springande när jag kommer och vill gå ut från deras hönsgård genast. Jag skulle gärna vilja ha dem fritt ute, men förra året gick de åt allihop till en räv som tog för sig. Dessutom värpte de på alla möjliga ställen, så det var svårt att hålla koll. Så till jag kommer på något bättre får de blir ut- och insläppta från sin hönsgård under dagen.

Om där är någon i närheten som läser detta och har slut på ägg, så är det alltså bara att komma och förse sig. Stora och med en gulare äggula, eftersom de går ute och pickar gräs.
Ha det gott!

3 kommentarer:

Bergagårdens Lina sa...

Härligt med höns och "hemmaodlade" ägg! Låter som att de har det riktigt bra hos er!
Jag har också funderat på höns men är rädd att hunden skulle bli tokig ;) Hon har redan fullt sjå att hålla katter och ekorrar borta från gården!

Mia sa...

Japp!!! Vi kommer som sagt!! Ägg behövs alltid här...speciellt eftersom Tompa ständigt gör pannkakor eller våfflor till kvällsmat.
Och ÄNTLIGEN!!! har du anmält dig. Började bli lite bekymrad över att jag kanske fick åka själv.

Anettes hus sa...

Wow! Så kult med tjeimilen!! Jeg skal ikke være med, men mamma drar til Stockholm hvert år med sine venninner og springer - i år er intet unntak;)

Ha en fortsatt fin uke!

Klem Anette:)