Google+

torsdag 26 februari 2009

Torsdag - trädgårdsinlägg

För ganska länge sedan fick jag en utmaning av Handplockat, som jag sett att många antagit. Själv är jag visst lite sen i starten och börjar först nu. Jag tyckte inte jag hade så mycket att tillföra, men nu när ljuset kommer mer och mer blir man väldigt sugen på att ta itu med vår trädgård och har börjat fnula på en del idéer. Så här kommer några stora planer; de små kommer så småningom.

Ett lusthus är något jag alltid önskat mig till min trädgård. Då skulle det gärna få se ut som det här. Detta är gjort av Erik Hedenstedt.

Ett växthus har även stått på önskelistan och på senare tid har jag förjat fundera på om man skulle kunna ha ett stort växthus med plats för att umgås och mysa. Hittade nedanstående bilder (Classicum), som visar lite hur jag tänker mig att det skulle kunna vara... *suck*Just nu ser det dock ut som nedan. Har mätt ut och markerat med blått ca 40 kvm, som växthuset skulle vara. Där jag markerat med rött hade jag först tänkt att det skulle finnas. Där finns det nämligen kvar en gammal grund, som man skulle kunna använda. Men om man ska det som en plats att vara i, så tror jag det måste vara nära huset för att användas mycket.
Det här är det enda vi har i trädgårdsväg än så länge. Här finns det bara lite jordgubbsplantor och hallonbuskar.
Här ska det troligtvis bli en uteplats så småningom. Vi måste bara fylla upp till dörren först, för vi vill att man bara ska kunna gå rakt ut, möjligtvis ett litet trappsteg.
Eftersom vi bor på en gård och har en vall och ett bete som grannar, så kan har vi faktiskt inte exakt bestämt hur stor vår trädgård ska bli. Vi kan utöka den eller göra den lite mindre om vi vill. Vår trädgård har länge använts som bete, och därför vill jag har en ganska stor fruktträdgård, där gräset får växa . Jag är inte å förtjust i rena gräsmattor, så förutom den ängslika fruktträdgården vill jag ha många överfulla rabatter (så man inte behöver rensa så mycket) samt buskar av olika slag, gärna en berså. När det gäller blommor, så gillar jag många gammaldags växter, såsom rosor, pioner, lammöron och rudbeckia. Och det blir antagligen mycket lila, rosa och vitt, för det är favoritfärger när det gäller blommor.
Det ska verkligen bli kul att läsa detta om några år och se vad som blivit som vi tänkt en gång....

4 kommentarer:

Älfgärdet sa...

Det Hedenstedtska lusthuset är vansinnigt vackert, har suktat efter det länge....
Att lägga växthuset nära huset är också något jag hade i huvudet när vi började bygga. Bara att det passar in till huset & tomten. Men 40kvm låter ju ljuvligt lyxigt! Persikoträd & dyligt då antar jag ;)

Familjen Andersson sa...

Låter härligt med den vildvuxna trädgården. Här blir den vildvuxen vare sig det är planerat eller inte just nu :)
Är helt inne på samma linje med o-organiserade rabatter, dom är härliga, man kan bara rycka upp det grövsta..............

Charina sa...

Hej Är ganska ny inom detta med bloggande och tassar nu runt bland mina favoritbloggar för att söka inspiration till mina nästa projekt.Och din bliogg är ju en av mina favoriter.Trevlig helg!

ColonialEast sa...

Det där lusthuset är så himla fint!! Hoppas ni har en trevlig helg! Kram, Petra