Google+

fredag 22 augusti 2008

Fönstertillverkningen

När vi började göra våra fönster hade jag en aning om att det skulle ta tid, för sambon bror har gjort iordning ett hus som stått tomt i 54 (!) år efter alla byggnadsvårdskonstens regler. Eftersom vi vill att huset ska se gammaldags ut och leva länge valde vi också att göra fönstren själva. Givetvis skulle det vara med löstagbara innanfönster. Nedan följer en ganska detaljerad beskrivning av hur vi gick tillväga, så vi aldrig glömmer allt jobb!
Vi började med att beställa virke från norrland, som var av bra kvalitet (Det var väl i och för sig inte så jobbigt). Sedan blev det hyvling, sågning, borrande och isättande av otaliga tappar och så hade vi ramarna färdiga.
Efter det var det dags för glasen att komma på plats, men vi grundade först och satte de hörnbeslag, som håller formen på fönster, på plats (med en massa kitt under). Vi hade turen att komma över gammalt munblåst glas och det är jag verkligen glad för att vi fick. Det ger fönstren sånt liv! Hursomhelt, så satte vi fast glaset med kitt och några små metallstift, som sedan doldes under mera kitt. Till innanfönstren använde vi oss av så kallat energiglas, som inte släpper ut så mycket värme som vanligt glas, men vi satt dit det på samma sätt. När vi skulle börja måla, så märkte vi att vi inte riktigt var på det klara med vilken färg vi ville ha. Eftersom den övriga faden kommer att vara vit puts, så kunde vi egentligen välja vilken färg vi ville. Efter mycket huvudbry och cirkelresonemang bestämde vi oss för en mörk brun, obränd umbra. Som vanligt målade vi med linoljefärgen i en massa lager. Sen var de faktikt färdiga att sätta upp, så det gjorde min sambo väldigt gärna. Han blev väldigt nöjd med resultatet och jag kan bara hålla med...

Här är ett fönster på utbygget på baksidan och som haft originalfönstren som förlaga. Försök att bara titta på fönstret. Fasaden är ju inte precis vacker...




2 kommentarer:

Lösvirkesbyggarna sa...

Hej!
Vad roligt att se att vi finns bland favoriterna hos er! Det är första gången jag är inne på eran blogg, men inte den sista! Kul att se att det är fler som har stora och roliga projekt som vi.
Ha en trevlig helg!
/Anna

Gamla mejeriet sa...

Vi hittade er och tyckte det vore kul att ha bloggen tillgänglig. Vi kommer alltså också att återkomma till er blogg.
Ni får också ha en trevlig helg!